راهنمای نگهداری, شناخت گیاه

شمعدانی

گیاه شمعدانی:
شمعدانی یا شمدانی (نام علمی: Pelargonium) سرده‌ای از گیاهان گل‌دار است و حدود ۲۰۰ گونه می‌دارد.
گل شمعدانی یکی از محبوب ترین گیاهان آپارتمانی است که به سادگی رشد می‌کند، رنگارنگ است و بوی خوبی هم دارد.
ممکن است برخی این گیاه را در خارج از خانه نگهداری کنند اما بهتر است در فصول سرد به داخل خانه آورده شود. اگر در داخل خانه نور کافی به این گیاه برسد می‌تواند تمام سال گل بدهد.
???????
نورمورد نیاز:

شمعدانی ها برای رشد و سلامت خود به نور کافی و مستقیم خورشید نیاز دارند. بنابراین شرایط و روش نگهداری و مراقبت از گل شمعدانی در بالکن آپارتمان ایجاب می کند گلدان را در جایی قرار دهید که نور مستقیم دریافت کند. چرا که سایه باعث توقف رشد و شل شدن برگ های آن می شود. اگر آن ها را در باغچه می کارید جایی را برای آن ها در نظر بگیرید که سایه نباشد. حتی در زمستان که آن را به داخل ساختمان منتقل می کنید بهتر است هنگام روز، گلدان را بیرون بگذارید تا نور کافی را دریافت کند. اما باید به یاد داشته باشید در تابستان کل ساعات روز آن را در معرض نور مستقیم قرار ندهید، چرا که براق بودن برگ های خود را از دست می دهند.
??????
آبیاری
اجازه دهید تا بین نوبت‌های آب‌دهی، خاک تا حدی خشک شود.
در طول فصل زمستان گیاه به آب کمتری نیاز دارد اما نباید اجازه دهید که ریشه‌ها کاملا خشک شود. شمعدانی‌ها در طول زمستان به استراحت نیاز دارند و به همین خاطر آب کمتری را طلب می‌کنند.
گیاه شمعدانی به رطوبت نسبتا کمی نیاز دارد و رطوبت محیط میتواند برای آن مناسب باشد. به یاد داشته باشید کهه شمعدانی در محیطی که رطوبت بالایی دارد عملکرد مناسبی نخواهد داشت.
????????
خاک مناسب:
شمعدانی به خاکی با زهکش مناسب و مواد ارگانیک نیاز دارد تا رشد خوبی داشته باشد. خاکی که ریشه به راحتی در آن بتواند رشد کند. می‌توان از مخلوطی همانند خاک معمولی ( خاک باغچه) با خاک برگ و یا کود پوسیده دامی ( پوسیده و عاری از آلودگی باشد) به همراه ماسه به میزان ده درصد حجم کل مخلوط خاکی (ماسه بادی و شن‌های مصالح ساختمانی که ممکن است با سیمان یا گچ آلوده شده باشند مناسب نیستند) استفاده کرد.
همچنین این مخلوط یک قانون ثابت نیست و می‌توان در ترکیبات آن تغییراتی داد و مهم این است که حتماً از زهکش مناسبی برخوردار باشد. توجه کنید که استفاده از پیت ماس در مخلوط خاکی شمعدانی متداول نیست زیرا این ماده کمی فضای خاک را اسیدی می‌کند و چنین شرایطی موجب کند شدن رشد گیاهان شمعدانی می‌شود.
?????????
کود مناسب:
در فصل رشد می‌توان برای رشد بیشتر گل شمعدانی از کودهای مخصوص مانند کود NPK استفاده کرد.
کمبود عمومی مواد غذایی موجب زرد شدن حاشیه برگ‌ها می‌شود. کمبود فسفر و منیزیم موجب قرمز شدن برگ‌ها و کمبود نیتروژن منجر به کوتاهی قامت گیاه و زردی برگ ها بخصوص برگ‌های موجود در قسمت پایین گیاه می‌شود. در این صورت می‌توان هر ۴ هفته یک‌بار از کودهای محلول مخصوص گیاهان زینتی استفاده کرد. فرمول‌هایی که میزان فسفر و یا فسفر و پتاسیم آنها بیش از نیتروژن است به گلدهی این گیاهان کمک می‌کنند.
??????
انواع روش تکثیر شمعدانی :
1. قلمه زدن شمعدانی

برای تکثیر شمعدانی به این روش از ساقه های سبز اصلی و چوب مانند شمعدانی استفاده میکنیم. در ابتدا قلمه های با اندازه های حدود 8-12 سانتیمتر دارای 2 یا 3 گره را از گیاه اصلی جدا میکنیم.توجه داشته باشید که حتما اینکار را با چاقوی تیز و یا قیچی باغبانی انجام دهید.
بعد از بریدن قلمه، همه‌ی برگ‌ها و شاخه های اضافی روی آن را حذف میکنیم به طوری که تا 5 سانتی متر فقط ساقه بماند.  برگ های موجود در انتهای قلمه را نگه میداریم و اگر برگی در بین آنها وجود دارد که بریده شده است و یا ظاهری بیمار دارد را نیز حذف می‌کنیم.
قلمه ها رو بادر پلیت مرطوب شده با ابو ریشه زا بادر اب جوشیده سردشده باریشه زا ریشه دارمیکنیم.
در بهترین شرایط 3 الی 4 هفته و در بدترین شرایط 6 الی 8 هفته، ریشه دهی قلمه ها زمان می‌برد. اگر تکثیر را از اواسط بهار آغاز کرده باشید، بعد از ریشه دهی قلمه، هوا رو به گرمی می‌رود فصل رشد آنها آغاز می‌شود. در این زمان بهتر است یک گلدان برای قرار دادن قلمه ها در نظر بگیرید. بعد از قرار دادن آنها در گلدان اصلی، قلمه را سرزنی کنید تا گیاه به رشد شاخه های جانبی تشویق شود و گلدانتان پر شود. در صورت مهیا بودن همه‌ی شرایط، بعد از چند هفته شما یک گلدان شمعدانی زیبا و پر خواهید داشت.

2. روش تکثیر شمعدانی با بذر
???????
بیماریهای رایج گیاه شمعدانی:

دلیل زرد شدن برگهای شمعدانی که
یکی از مشکلات رایج می باشدو این مشکل در این گیاه و هر گیاه دیگه ای معمولاً بخاطر آبیاری کم یا زیاد است. باید در آبیاری گیاه دقت کرده و منظم آبیاری کنید پس حتما اگر این مشکل رو مشاهده کردید آبیاری رو کم کنید چون همین روند موجل مرگ گیاه خواهد شد. همچنین آب‌ و ‌هوای نامساعد و خشکی و یا کافی نبودن نور باعث بروز این مشکل می‌شود.

علت گل ندادن شمعدانی :
شمعدانی یکی از زیباترین گیاهان گلدار است که برای گلدهی نور نسبتا زیادی نیاز دارد و در سایه و قسمت شمالی ساختمان گل نمی‌دهد. همچنین گوشه ای تاریک محل مناسبی برای کاشت این گل نیست. سایه باعث می‌شود شاخه و برگ گیاه زیاد و طویل شود و ساقه را آبکی می‌کند. برای جلوگیری از بوجود آمدن این مشکل محل مناسبی را برای گیاه در نظر بگیرید که نور کافی به آن برسد.
کوچک شدن برگ های جدید:
دلیل بوجود آمدن این مشکل کمبود مواد مغذی مورد نیاز گیاه در خاک است. در فواصل زمانی مناسب به کود دهی گیاه شمعدانی اقدام کنید.
علت سفید شدن برگ شمعدانی :
علت این مشکل وجود تار بر روی برگ هاست که به دو دلیل اتفاق می‌افتد : عنکبوت و کنه قرمز. اگر دلیل سفید شدن برگها آفت کنه باشد، با سم کونفیدور باید سم پاشی شود .

دلیل قرمز شدن برگ ها :
علت بوجود آمدن این مشکل، کمبود فسفر است. در زمستان که هوا سرد است فسفر موجود در خاک به صورت نامحلول است و گیاه نمی‌تواند از آن بهره ای ببرد. بنابراین باید رطوبت گیاه را در این فصل حفظ کنید تا فسفر نیز با رطوبت خاک به گیاه برسد.
ودرپایان
برای داشتن شمعدانی پراز گلهای رنگارنگ باید
نور کافی برای آن فراهم کنید.
اطمینان حاصل کنید که شمعدانی حتما مقدار زیادی از نور خورشید را دریافت می‌کند. بهترین شرایط برای گلدهی شمعدانی هنگامی است که گیاه حداقل در معرض نور نسبی خورشید باشد و روزانه 6 ساعت آن را دریافت کند.
خاک را مرطوب نگه دارید:
رطوبت خاک را همواره حفظ کرده، اما از غرقاب کردن آن خودداری کنید. شمعدانی در خاکی حاصل خیز و زه کشی شده رشدی بی‌نظیر خواهد داشت.
بخش‌های علفی و ضعیف را جدا کنید:
در میانه تابستان، گیاه را هرس کنید.
به گیاه کود بدهید:
برای افزایش گلدهی، کودی با مقادیر بالای پتاسیم به خاک اضافه کنید.
??????????

در زمستان که هوا سرد است فسفر موجود در خاک به صورت نامحلول است و گیاه نمی‌تواند از آن بهره ای ببرد. بنابراین باید رطوبت گیاه را در این فصل حفظ کنید تا فسفر نیز با رطوبت خاک به گیاه برسد.
ودرپایان
برای داشتن شمعدانی پراز گلهای رنگارنگ باید
نور کافی برای آن فراهم کنید.
اطمینان حاصل کنید که شمعدانی حتما مقدار زیادی از نور خورشید را دریافت می‌کند. بهترین شرایط برای گلدهی شمعدانی هنگامی است که گیاه حداقل در معرض نور نسبی خورشید باشد و روزانه 6 ساعت آن را دریافت کند.
خاک را مرطوب نگه دارید:
رطوبت خاک را همواره حفظ کرده، اما از غرقاب کردن آن خودداری کنید. شمعدانی در خاکی حاصل خیز و زه کشی شده رشدی بی‌نظیر خواهد داشت.
بخش‌های علفی و ضعیف را جدا کنید:
در میانه تابستان، گیاه را هرس کنید.
به گیاه کود بدهید:
برای افزایش گلدهی، کودی با مقادیر بالای پتاسیم به خاک اضافه کنید.
??????????

نوشته های مشابه

1 دیدگاه در “شمعدانی

  1. سلام، این یک دیدگاه است.
    برای شروع مدیریت، ویرایش و پاک کردن دیدگاه‌ها، لطفا بخش دیدگاه‌ها در پیشخوان را ببینید.
    تصاویر نویسندگان دیدگاه از Gravatar گرفته می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *